Hiukan on ollut tavallista hiljaisempaa tässäkin blogissa. Minkäs sille tekee kun harrastustoimintaa tärkeämpiä asioita osuu kohdalle. Noh, mitäpä pienistä. Eipä pienistä välittänyt Marco Polokaan ottaessaan suunnan kohti Aasiaa.

Polon suku oli kotoisin mitä ilmeisimmin Dalmatiasta, nykyisen Kroatian alueelta. Tarkkaa syntymäpäivää ei ole ainakaan omien lähteitteni mukaan löytynyt, mutta suomalainen wikipedia väittää 15.9 olleen tuo päivä. Tosin tätä ei ole lähteistetty ja luotettavampien lähteitten mukaan homma on vielä niin sanotusti auki.

Väitetysti Polo lähti noin 17-vuotiaana Venetsiasta kohti Kiinaa ja Kublai-kaanin palatsia. Matkansa aikana hän kirjoitti matkakertomusta, josta myöhemmin tuli legenda: jopa Aku Ankassa aihetta on käsitelty sellainen 800 vuotta tapahtuman jälkeen.

Kertomuksissaan Polo kuvailee matkaansa kohti mystistä itää ja kertoo kuinka muun muassa hallitsija otti hänet vastaan. Hän oli myös väitetysti ensimmäinen ihminen muun muassa Sumatralla. Samoin hän kuvaili kertomuksessaan muun muassa paperirahaa, jota ilmeisesti ei tunnettu 1200-luvun Euroopassa.

 

Palattuaan kotiinsa Polo joutui joksikin aikaa genovalaisten vangiksi kaupunkien ollessa sodassa keskenään. Tuollon Polo joko kirjoitti tai saneli kertomuksensa. Matka ja ennen kaikkea matkakertomus tekivät Polosta lopulta tunnetun, rikkaaksi hänen väitetään tulleen jo matkan aikana. Sen sijaan Polon tarinoiden luotettavuudesta on käyty aika ajoin jopa melko kiivastakin keskustelua.

 

Yhtenä kritiikin lähteenä on esitetty paikannimistöä. Polo oli kertomuksensa mukaan 17 vuotta matkassa, mutta käytti persialaista paikannimistöä. Kohtuullisen erikoinen tapa, että yhtäkään mongolialaista tai kiinalaista paikannimeä ei ole asetettu mukaan. Samoin kiinalaislähteissä ei ole viitteitä Poloon, vaikka samalta ajalta on raportoitu muun muassa intialaisista lääkäreistä. Jos lähes naapurissa asuvat intialaiset lääkärit ovat olleet raportoinnin arvoisia, miksi väitetysti korkeassa asemassa hovissa ollut valkoinen eurooppalainen on jätetty raporttien ulkopuolelle? 

Toisekseen, Polo sivuuttaa sellaisia seikkoja kuin kirjapainotaidon ja erikoisen kirjoitustapansa. Varsinkin jälkimmäinen on melko erikoinen veto: luulisi jo pelkästään kaupallisten intressien puoltavan tietoa siitä, että kyseisellä alueella kirjoitetaan ”oudosti”.

Noh, hyvinkin mahdollista että Polo oli Kiinassa. Olihan maassa käynyt ulkomaalaisia aiemminkin ja matka itsessään olisi ollut enemmän kuin mahdollista suorittaa. Sen sijaan osa tutkijoista (mm. Woods) on sitä mieltä, että Polon kirjassa on paikoitellen suurtakin liioittelua. Oli tarina sitten totta tai tarua, liioiteltua tai realismia, se on kiistatta yksi aikansa tunnetuimmista tarinoista. 

http://www.croatianhistory.net/etf/polo.html

http://www.tieteessatapahtuu.fi/697/ruotsala.html

http://www.museumofhoaxes.com/hoax/archive/permalink/the_travels_of_marco_polo/