Jos jostain voi puhua sotilaana, niin Lauri Törnistä/Larry Thornesta, kumpaa nimeä nyt haluaakaan käyttää. Hän soti usealla mantereella, kolmessa eri armeijassa ja oli enemmän tai vähemmän koko aikuisikänsä rintamalla.

 

Jo nuorena hän otti osaa suojeluskuntien toimintaan. Armeijaan hän lähti vapaaehtoisena vuonna 1938 ja palasi reserviin alikersanttina. TJ 0 ei kuitenkaan kestänyt kovinkaan kauaa, vaan Törni kutsuttiin monen muun tavoin takaisin sodanuhan kasvettua liian suureksi. Lopulta Törni kunnostautui rintamalla ja määrättiin upseerikoulutukseen, tosin kurssinsa hän sai loppuun vasta sodan päätyttyä.

 

Vähän ennen jatkosotaa Törni kävi koulutuksessa Saksassa. Tosin henkilökohtaisten syiden, lähinnä kielitaidottomuuden ja saksalaiseen sotilaskulttuuriin sopeutumattomisen (onkohan tämä edes sana?) johdosta hän palasi  Suomeen. Jatkosodassa hän sitten kunnostautui senkin edestä ja kesällä 1944 hänelle myönnettiin toisen luokan Mannerheim-risti, ollen näin 144. kyseisen ristin saanut henkilö. Vähän ennen sodan loppumista Törni ylennettiin kapteenikuntaan.

 

Sodan loputtua Törni, joidenkin lähteiden mukaan erillään suuresta asekätkentäjupakasta, oli piilottamassa aseita Enon metsiin. Koska pelkästään aseille tarvittaisiin myös kantajat, päätti Törni hypätä aiemmin käydystä Lapin sodasta huolimatta Saksan puolelle vuonna 1945.

 

Saksan ajasta ei ole hirveästi tiedossa. Tarinoita riittää, mutta faktan suhteen asia ei ole niinkään yksinkertainen. Oli Törni sitten rintamalla tai ei, Suomeen hän palasi väärillä papereilla. Toki punaisen Valpon (Valtiollinen Poliisi) silmissä Törni oli petturi: hän oli hyökännyt vihollisen puolelle palveltuaan Saksan armeijassa. Omaa tilannettaan hän ei parantanut vankilapaoillaan ja sotilasarvonsakin hän menetti.

 

Vuonna 1950 Törni siirtyi rahtilaivoilta Yhdysvaltoihin ja teki erinäisiä töitä New Yorkissa. Vuonna 1954 (suomalainen Wikipedia väittää vuotta 1953, mutta itse luotan tähän http://www.arlingtoncemetery.net/larry-thorne.htm Arlingtonin hautausmaan kuvaelmaan) hän sitten pestautui armeijan, 35-vuotiaana alokkaana. Voin itse kuvitella miten parissa eri armeijassa upseerina toiminut sotaveteraani otettu vastaan alokkaiden parissa. Ylennyksiä tuli sitten tasaiseen tahtiin ja välillä kansalaisuus ja nimikin pääsivät muuttumaan.

 

Vietnamista tuli lopulta Törnin viimeinen taistelukenttä. Häntä kuljettanut CH-34 Kingbee helikopteri törmäsi vuoreen ja tuhoutui. Ruumis löydettiin vasta vuonna 1999 ja lopullisesti tunnistettiin neljän vuoden päästä. Samana vuonna hänet haudattiin Arlingtonin sotilashautausmaalle, samalle maalle yli 300 000 muun kanssa.

 

Oli sodasta mitä mieltä tahansa, Lauri Törni saa ainakin tältä pasifistilta reilusti arvostusta. Toki, hän otti osaa toiseen maailmansotaan Saksan puolella. Toki, hän oli sotimassa upseerina rikollisessa Vietnamin sodassa. Toki, Suomessa häneltä riistettiin upseerinarvo. Näistä huolimatta yksi asia on selvä: Lauri Törni oli yksi parhaista suomalaisista sotilaista ikinä. Vanhalla työpaikallani kuullun sanonnan mukaan joku asia voi kerran tapahtua vahingossa, mutta ei useammin. Törni ylennettiin kapteeniksi kolme kertaa. Se ei ole enää sattumaa, vaan kyseessä on oikeasti kyvykäs sotilas.

 

Mainitaan vielä pari knoppitietoa Törnistä:

*Hänet on haudattu samalle hautausmaalle JFK:n kanssa.

*Hän sai sotilaallisen muistotilaisuuden Säkylässä vuonna 2003. Tämä siitä huolimatta, että hänen sotilasarvonsa oli riistetty. Suomen lain mukaan yli kahden vuoden vankilatuomio tai tuomio maanpetoksesta tarkoittaa automaattisesti arvon viemistä, Törni sai useamman vuoden linnaa ja juuri maanpetoksesta.

*Mannerheim-ristin sai yhteensä 191 sotilasta. Törni oli yksi näistä harvoista.

*Sotilasmuseossa on mittava Törni-aiheinen kokoelma. Melko erikoista, sillä hänet tuomittiin muun muassa maanpetoksesta hypättyään viholliseksi muuttuneen Saksan puolelle.

*Törni asui vakituisemmin hetken aikaa Ruotsissa, oli norjalaisella rahtialuksella töissä, nai espanjalaisen naisen ja eli vähän aikaa Venezuelassa. Ai niin, myös yhteyksiä Saksaan hänellä oli, Yhdysvalloissa hän jopa vaihtoi kansalaisuutta, soti Vietnamissa ja kuoli Laosissa. Melko globaali ihminen!

*Suomen Sotilas-lehdessä Törni äänestettiin rohkeimmaksi Mannerheim-ristin ritariksi. Tosin oman veikkaukseni mukaan syynä oli pikemminkin hänen tunnettavuutensa.

*Kuolemansa jälkeen hänet ylennettiin majuriksi Yhdysvaltojen armeijassa.