Välillä kuulee puhetta siitä, kuinka Suomi urhoollisesti maksoi sotakorvauksensa. Kyllä, niinhän Suomi tekikin. Samoin joskus kuulee kysyttävän koska ensimmäinen maailmansota käytiin. Moni voisi arvata tai jopa tietää sodan päättymisvuoden. Sen sijaan jos olisi kysytty Saksan maksamista ensimmäisen maailmansodan sotakorvauksista, menisi monella niin sanotusti sormi suuhun. Saksa saa nimittäin viimeisen eränsä maksettua 3.10.2010.

Kokonaisuudessaan Saksalle asetettiin noin 22 miljardin (eng. billion) punnan sotakorvaukset Daily Mallin mukaan. Nykyrahaan suhteutettuna tämä olisi noin 250 miljardia puntaa. Kuulostaa kohtuullisen suurelta summalta, vaikkakin pari kuukautta takaperin Tekniikka&Talous-lehden artikkelin mukaan Saudi-Arabia olisi tekemässä 60 miljardin dollarin (~38 miljardia puntaa) asekauppoja Yhdysvaltojen kanssa.

Puhtaasti moraalisesti ajateltuna Saksan ei mielestäni olisi edes pitänyt aloittaa sotakorvauksien maksua uudelleen vuonna 1996. Ensinnäkin, tuossa vaiheessa velkasuhde oli syntynyt lähes 80 vuotta aiemmin. Hyvin harvalla elossa olevalla ihmisellä on mitään muistikuvaa tuosta ajasta. Samoin infrastruktuuri on jo moneen kertaan uudistunut ja velanmaksukin oli pitkään keskeytynyt ja velkasuhteen syntyminenkin oli Saksalle enemmänkin pakkotilanne.

Sinänsä jännä juttu, että esimerkiksi köyhemmille kolmannen maailman maille annetaan paljon selvemmin itse aiheutettuja  velkoja takaisin. Saksa oli kuitenkin yksi ensimmäisen maailmansodan osapuolista, ei suinkaan lainarahalla itseään kasannut valtio. Se käytännössä pakotettiin velkasuhteeseen ja se ei missään vaiheessa itse pyytänyt sitä. Vielä kun niinkin älyttömässä tapahtumasarjassa kuin maailmansodissa, kuka oikeasti voikaan väittää toisen olevan täysin syyllinen kaikkeen?

Noh, jos ensimmäisen maailmansodan korvaukset voitiin aloittaa uudelleen noinkin myöhään, mihinköhän asetetaan kansainvälisen oikeuden takaraja velkasuhteiden hoidolle ja rikosten korvaamiselle? Pitäisiköhän Ruotsin hakea Venäjältä korvauksia Suomen valloittamisesta? Pitäisiköhän Venäjän, Keski-Aasian ja keskisen Euroopan hakea korvauksia Mongolialta? Jos vain sopimukset pitävät, niin milloinkas Molotov-Rippentrop mitätöitiin ja voisikohan sen herättää takaisin henkiin?

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1315869/Germany-end-World-War-One-reparations-92-years-59m-final-payment.html?ITO=socialnet-twitter-mailonline

http://www.tekniikkatalous.fi/metalli/article486603.ece