Yle julkaisi juuri uutisen* siitä, miten Fidel Castro oli kommentoinut Kuuban mallia the Atlanticin toimittajalle Jeffrey Goldbergille. Goldbergin väittämän mukaan Castro oli vastannut näin ohimennen ja ilman mitään tarkennuksia. Samoin Goldberg väittää Castron kyseenalaistaneen oman toimintansa Kuuban ohjuskriisin aikana vuonna 1962.

 

Aivan ensimmäiseksi mieleeni tuli vain sana ”ja?”, tai espanjalaisittain ” ¿y?” . Oletetaan nyt, että Goldberg ei keksinyt noita väittämiä itse korostaakseen omaa asemaansa, myydäkseen lehteään tai muuta vastaavaa. Ensinnäkään sanomalla ”Kuuban malli ei enää toimi” ei itsessään ole kauheasti painoarvoa; se ei kerro mitään siitä, miltä osin malli ei toimi. Voisiko ongelmana olla esimerkiksi syynä olla puolivuosisataa jatkunut kauppasaarto?

 

Toisekseen, poliitikoilta saattaa joskus kuulla myös – rumpujen pärinää – poliittista retoriikkaa. Castron sanoma on juuri sitä, mitä Yhdysvallat haluaakin kuulla: se on pyrkinyt Kuuban mallin romuttamiseen viisikymmentä vuotta. Tätä on tuettu muun muassa juuri kauppasaarrolla ja Castron salamurhaan** tähtäävillä suunnitelmilla. Neuvotteluissa mahdollisesta Yhdysvaltain asennemuutoksesta ei liene tarpeen miettiä kumpi on vahvempi osapuoli. Miksipä siis Castro ei vauhdittaisi asennemuutosta tällaisilla ”lipsautuksilla”?

 

Toisaalta, toki Castrokin on vanhoilla päivillään voinut havaita omassa talousjärjestelmässään ongelmia. Olisipa se kumma jos ei olisi, yhtäkään täydellistä ja loistavasti toimivaa järjestelmää kun ei olla luotu.

 

Entäpä puheet Kuuban ohjuskriisin kyseenalaistamisesta? Helvetti, ydinsota oli hiuskarvan varassa ja Kuuba olisi ollut sekä aktiivisesti järjestelemässä sotaan johtaneita tapahtumia että erittäin todennäköisesti ensimmäisiä tuhottuja paikkoja. Syytä olisi tosiaan miettiä tekemisiään tuona vuotena, tosin muidenkin kuin vain Castron.

 

Kohtuullisen paljon avautumista tuli sitten yhdestä väitetystä Castron lausahduksesta. Seuraavaan päivitykseen pitää sitten saada taas kunnon asiaa!

 

*http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2010/09/fidel_castro_quotkuuban_malli_ei_toimiquot_1966120.html?origin=rss

**http://www.guardian.co.uk/world/2006/aug/03/cuba.duncancampbell2