Tänään tuli täyteen 19 vuotta siitä, kun Viro irtautui Neuvostoliitosta. Tuolloin hetki oli mitä otollisin: itsenäisyyden siemen oli kytenyt jo vuosien ajan ja kommunistaien epäonnistunut vallankaappaus antoi mahdollisuuden de jure itsenäisyyteen. Kun kerta sukulaiskansan itsenäisyys on ajankohtainen asia, niin miksipä ei tutustuttaisi vähän tarkemmin siihen johtaneisiin tilanteisiin.

 

Yksi merkittävimmistä tapahtumistaa oli niin kutsuttu laulava vallankumous (laulev revolutsioon). Tämän rauhanomaisen mielenosoituksen ajoitus vaihtelee lähteittäin*, mutta se on ajoitettavissa vuosien 1987 ja 1988 tuntumaan. Tällöin Baltian maissa (tuolloin osa Neuvostoliittoa) sikisi laulamalla protestoiva kansanliike. Virossa sadattuhannet ihmiset lauloivat ennen Perestroikaa ja Gladnostia kiellettyinä olleita lauluja ja niiden uudempi rockhenkisiä sovituksia.

 

Viron itsenäistymisen ajan ehkäpä tunnetuin rockhenkinen yhtye oli J.M.K.E. Varsinkin hittibiisi Tere Perestroika** sai suosiota Suomessakin. Omasta mielestäni juuri tuossa kappaleessa ja sen pääpirussa Villu Tammessa kulminoituu virolaisten itsenäisyyden kaipuu ja toisaalta myös Neuvostoliiton muuttuneen politiikan mukana tuomat uudet tuulet. Harvemmin diktatuurissa on yhtä kovin sanoin saatu laulaa, saatikka sellaisella tavalla, joka oli kiellettyä vuosikaudet. Joku on joskus verrannut Villua Pelle Miljoonaan, mutta itse en näe muuta samaa kuin pitkän uran punkin parissa. Villu Tammen musiikki oli rohkeampaa (kävikö Pelle mielisairaalassa valtion määräyksestä?) ja ennen kaikkea, oliko Pelle samalla tavalla koko kansan edustaja?

 

Toinen merkittävä ja ehkäpä vieläkin rohkeampi tapa protestoida oli 23.8.1989 (kohtahan tälläkin on vuosipäivä) balttilaisten kansojen muodostama ketju. Tällöin ihmiset muodostivat jopa yli 600 kilometrin ihmisketjun, jossa pidettiin viereisiä ihmisiä kädestä. Kertonee hyvin siitä, että tuolloin ihmiset halusivat tosissaan itsenäisyytensä palauttamista. Youtubesta*** löytyy erittäin sykähdyttävää materiaalia noiden tavallisten ihmisten rauhallisesta vastarinnasta.

 

Toki Neuvostoliitto ei katsonut hyvällä Baltian irtautumista. Ensinnäkin Baltialla oli merkittävä osuus rantaviivaa ja sen merkitys Leningradin puolustukselle oli suuri. Itsenäisyydellä Suomenlahden puolustus olisi heikentynyt ja satamakapasiteettia kadonnut. Toisekseen, vähän toisaalta tuttua dominoteoriaa soveltaen näiden itsenäistyminen tulisi (ja tuli) johtamaan muidenkin neuvostomaiden itsenäistymisiin.

 

Tästä Neuvostoliiton vastustuksesta oli saatu esimakua muun muassa Prahassa vuonna 1968, jolloin panssarit olivat vyöryneet toiseen maahan. Sama uhkakuva oli ilmassa Baltiassakin, mutta muun muassa tiedotusvälineiden suojaksi tulleet ihmiskilvet saivat estettyä verenvuodatuksen. Tankit eivät avanneet tulta ja verilöylyltä vältyttiin. Puolivuosisataa sorrettu kansa oli saanut takaisin haluamansa ja saavuttanut sen itse.

 

Loppuun vielä vapaasti suomentamani**** sanat Tere Perestroikaan.

Pilvetön taivas, meri sininen

Täysin rinnoin hengittää nyt jokainen

Sirppi ja vasara eivät enää ketään lyö

Nyt ne tarkoittavat meille riemuisaa työtä

 

Terve perestroika, demokratia

Diktatuurin kynsistä on pääsemässä yksi maa

Terve perestroika, onnen huippu

Enää niin kauhea ei ole punalippu

 

Traktori kyntää peltoa, hedelmää kantaa puu

”Rahva hääl” [kommunistisen puolueen lehti] ei valehtele, ei savua sen suu

Kaikki kielletyt elokuvat pyörivät nyt kinossa

Kajahtaa kiellettyjen bändien ääni

 

Terve perestroika, demokratia

Diktatuurin kynsistä on hyvä päästä

Terve perestroika, terve vaputus

Pioneerilaulut nyt kaikilla on huulilla

 

Nyt miliisin univormu ei saa voimaan pahoin

Se oikein kiiltää kauniisti

Miliisin ja punkkarin näet nyt ojentavan käden toisilleen

Terve perestroika, taaderiideraa

Sinulle ja minulle kuuluu nyt maa

Joka vuosijuhla [jokavuotinen juhla] suuri lokakuu

Riemuitsee kansa: juhhei auu

 

Viron maalla kuivaksi ei jää yksikään kaivo

Mausoleumin edessä ilmalaiva laskeutuu

Mitäpä sanot demokratia on niin suuri

Että sitä jää ihmettelemään suu auki

 

Terve perestroika, rakas kotimaa

Tervehdin sinua niin kauan kuin saan

Terve Perestroika, demokratia

Terve perestroika, anna tassua

 

*http://et.wikipedia.org/wiki/Laulev_revolutsioon Tarjotaan vuosien 1987-88 väliä.

*http://www.tuglas.fi/oppimateriaali/text/indie2.htm Tarjotaan vuotta 1988 alkamisvuodeksi

*http://wsoy.fi/yk/products/show/29203 Tarjotaan vuosien 1988-91 väliä

**

***;feature=related

****http://www.justsomelyrics.com/1125174/J.M.K.E.-Tere-Perestroika-Lyrics