Everstiluutnantti Stanislav Petrov  saattaa nimenä olla monille suomalaisille täysin tuntematon. Hän ei taistellut maailmansodissa eikä hän tullut tunnetuksi uroteoistaan eturintamalla. Hän teki kuitenkin jotain, joka saattoi pelastaa koko maailman. Tämä tapahtui tavalla, joka johti hyvästä lopputuloksesta huolimatta kuulusteluihin ja hänen uroteostaan kerrottiin maailmalla vasta vuosikymmen tapahtuman jälkeen.

 

26.9.1983 Petrov oli päivystysvuorossa Moskovan lähellä, tarkemmin sanottuna bunkkerissa nimeltä Serpuhov-15. Kylmä sota oli meneillään ja Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen suhde oli taas viilentynyt  kun Neuvostoliitto oli 1.9.1983  ampunut alas Korean Airin lennon 007. Venäläisvalmisteinen Suhoi Su-15 ampui lentokoneen alas sillä seuraamuksella, että kaikki 269 mukana ollutta, mukaan lukien 62 amerikkalaista, saivat surmansa. Mukana oli myös kongressin edustaja Lawrence ”Larry” McDonald. Myöskään aiemmin Grenadassa tapahtunut Yhdysvaltojen interventio tuskin lisäsi maiden välistä luottamusta. Lisäksi 23.2.1983 Reagan oli ilmoittanut niin sanotusta Tähtien sota-ohjelmsta. Jotta soppa olisi täydellinen, NATO oli aloittamassa kymmenpäiväistä ”Able Archer 83” harjoitusta marraskuun alussa, tapahtumapaikkana Keski-Eurooppa. KGB oli ilmoittanut, että kyseessä olisi ensi-iskun valmistelu.

 

Hieman puolenyön jälkeen tietokone antoi hälytyksen. Sen mukaan Yhdysvallat olisivat laukaisseet ydinohjuksen kohti Neuvostoliittoa. Pian näytölle ilmestyi tieto neljästä uudesta laukaisusta. Neuvostoliiton puolustusstrategian mukaisesti ydiniskuun olisi pitänyt vastata välittömästi, toisin sanoen ydinohjuksien olisi pitänyt lähteä kohti Yhdysvaltoja ja mahdollisesti sen liittolaisia.

 

Hetken epäröityään Petrov päätti ilmoittaa kyseessä olleen väärä hälytys. 1998 BBC:lle antamassa haastattelussaan Petrov sanoi tienneensä järjestelmän pystyvän antamaan myös virheellisiä ilmoituksia. Lisäksi hän on sanonut epäilleensä Yhdysvaltojen aloittavan ydinsodan vain viidellä ydinohjuksella. Useissa sotapeleissä  ja –teorioissa ensi-isku pyritään nimittäin suorittamaan sellaisella voimalla, että toinen osapuoli (tässä tapauksessa Neuvostoliitto) ei kykenisi enää vastaamaan siihen. Toisaalta usein on myös puhuttu niinikutsutusta rajoitetusta ydinsodassa, jossa ydinohjuksia ammutaan vain tärkeimpiin kohteisiin. Petrov kuitenkin sanoi myös ajatelleensa sitä vaihtoehtoa, että joku olisi todellisuudessa laukaissut ohjukset.

 

Normaalin proseduurin mukaan Petrovin olisi pitänyt ilmoittaa ohjusiskusta komentoketjussa ylöspäin, aina Juri Antropoville asti. Tällöin Neuvostoliitto olisi vastannut iskuun omilla ydinaseillaan. Kun tieto tapahtumista tuli, sai Petrov kuulla kunniansa. Aivan kuten hän oli ennakoinutkin, Moskova ei muuttunut kiviraunioiksi. Häntä kuitenkin kuulusteltiin ohjesääntöjen rikkomisesta, sillä hänen olisi pitänyt raportoida hälytyksestä esimiehilleen. Lopulta häntä ei rangaistu, mutta hänet siirrettiin muihin tehtäviin. Lopulta hän sai hermoromahduksen ja jäi eläkkeelle.

 

Lupaava upseerinura jäi Petrovilta kesken. Kunnian tulla tunnetuksi hän sai vasta 1990-luvulla, kun kenraaliluutnantti Juri Votintsev kirjoitti tapahtumista muistelmissaan.19.1.2009 Association of World Citizens –järjestö palkitsi Petrovin teoistaan. Samana päivänä venäläisien YK:lle suuntaamassa lauselmassaan totesi, että vaikka Petrov olisi toiminut ohjesääntöjen mukaan, ydinsota ei olisi syttynyt.

 

Väitteiden mukaan ydinohjuksia ei laukaistaisi yhden lähteen mukaan, vaan päätökseen vaadittaisiin myös tietoa tutkista, satelliiteista ja tiedustelusta. Järjestelmät eivät ole täysin idioottivarmoja, vaan vääriä hälytyksiä on tapahtunut niin Yhdysvalloissa kuin Neuvostoliitossakin. Esimerkiksi vuosina 1979 ja heti perään 1980 USA:n hälytysjärjestelmä ilmoitti neuvostoliittolaisista ohjuksista. Toisaalta olisiko yhdelläkään korkeassa asemassa olevalla ihmisellä oikeasti uskallusta kertoa suurelle yleisölle, että turvallisuustakuina olevat ydinohjukset eivät olisikaan oikeasti niin turvallisia?

 

Ottaen huomioon olosuhteet, vastaisku ei olisi ollut mahdoton. Ydinaseiden suhteen yksikään valtio ei halua ottaa riskejä ja NATO:n harjoitus Keski-Euroopassa olisi saattanut näyttää maahyökkäykseen valmistautumiselta. Riippumatta siitä olisiko Neuvostoliitto päättänyt vastata ”iskuun”, Petrov on antanut kasvot sille hahmolle, joka omalla urheudellaan ja päättäväisyydellään esti kolmannen maailmansodan.

 

http://www.un.int/russia/other/060119eprel.pdf

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/198173.stm

http://www.pbs.org/wgbh/nova/missileers/falsealarms.html

http://koti.mbnet.fi/thexder/Opiskelu/pres.htm