Münchenin kesäolympialaisissa vuonna 1972 tapahtui urheilumaailmaa kohauttanut tapahtuma. Palestiinalaiset Mustan Syyskuun jäsenet ottivat vangikseen israelilaisia urheilijoita ja operaation mennessä reisilleen 11 urheilijasta vain yksi selvisi hengissä. Tästä seurasi kuitenkin operaatio, joka on ainakin omasta mielestäni kiinnostavampi.

Israelin tiedustelupalvelu Mossad päätti rangaista terroristeja ja käynnisti operaatio Jumalan koston, aikeenaan (sala)murhata syylliset. Joskus englanninkielisissä lähteissä käytetään myös nimeä ”operation Bayonet”, operaatio pistin. Ensimmäisenä tulilinjalle joutui kielenkääntäjänä leipänsä ansainnut Abdel Wael Zwaiter. 16.9.1972 häneen upotettiin 12 luotia hänen kotonaan Roomassa. Zwaiter oli Italiassa PLO:n edustajana, mutta Italian poliisi ei ollut saanut linkitettyä häntä kuulustelujenkaan jälkeen Mustaan Syyskuuhun.

Vuosien saatossa ihmisiä kuoli luoteihin Pariisissa, Ateenassa ja muualla ympäri maailmaa. Eniten negatiivista huomiota sai marokkolaissyntyisen Ahmed Bouchikin murha Oslossa. Hän oli tulossa elokuvista yhdessä raskaana olevan norjalaisvaimonsa kanssa tuona traagisena iltana. Lopulta kuusi Mossadin agenttia jäi kiinni, tutkimuksissa paljastui väärän ihmisen murha ja lopulta vuonna 1996, 23 vuotta murhan jälkeen, Israelin hallitus maksoi korvaussummia Bouchikin omaisille. Oikeana kohteena israelilaisilla oli ollut Ali Hassan Salame.

Takaiskuista huolimatta Mossad jatkoi periaatetta veloittaa hammas hampaasta. Muun muassa Salame jäi nalkkiin, tosin hän ei vaikuttanut kauhean pakoilevaltakaan. Hän muun muassa meni naimisiin missin kanssa, kävi honeymoonilla Havaijilla, Disneyland tuli tutuksi ja niin päin pois. Lopulta vuonna 1979 autopommi lopetti hänen (pinta)liitonsa). Miehen käytöstä miettiessäni olen tullut pariin eri vaihtoehtoon. Ehkäpä hän luuli päässeensä kuiville ja israelilaisten jättäneen hänet rauhaan. Ehkäpä hän ei tahtonut elää rotan lailla viemäreissä, vaan vietti elämänsä niin sanotusti täysillä eläen.

Israel siis niitti ulkomaalaisia rikollisia muiden maiden maaperällä lähes vuosikymmenen verran. Omiin korviini tämä kuulostaa melko raflaavalta: oikeusvaltion periaatteiden mukaisesti heidät olisi täytynyt tuomita lainkirjainta noudattaen. Operaatio Jumalan kosto ei pahemmin siltä vaikuttanut: epäillyille (kuten Bouchikin tapaus osoitti) ei annettu mahdollisuutta puolustautua, lainsäädännölliset seikat ohitettiin käytännössä täysin ja luulisi jo eri maiden lainsäädännöistäkin löytyvän kohtia, jotka estävät vieraan vallan väkivaltaisen aseellisen toiminnan maassa.

Toisaalta, omalla tavallaan Israelin politiikassa on ymmärrettäviäkin piirteitä. Epäiltyjen luovutuksen kanssa olisi tullut varmasti vaikeuksia, jotka taas olisivat olleet Israelin kannalta kestämättömiä: ottelupallo olisi mennyt terroristeille. Samoin tulevia iskuja ehkäistäessä tällainen tapa saattaa kantaa hedelmää. Jos sinut voidaan vielä vuosikausien päästä jäljittää ja kylmäverisesti tappaa kotiisi, saatat kaksi kertaa miettiä operaation aloittamista.

Operaatiosta on olemassa myös Steven Spielbergin ohjaama elokuva, München (tai Munich englanniksi). Elokuva ei saanut aivan parhaita mahdollisia arvosteluja, mutta tuotti kuitenkin ihan mukavasti. Suuremmaksi asiaksi näkisin kuitenkin sen, millainen vaikutus elokuvalla on. Ilman Spielbergin elokuvaa miljoonille ihmisille olisi jäänyt kaksi asiaa nykyistäkin tuntemattomammiksi: Münchenin verilöylystä ei oltu kirjoitettu liian paljon ennen elokuvaa, Israelin operaatiosta vieläkin vähemmän. Yllätys, yllätys, Israelissa elokuvaa ei kuitenkaan otettu aivan avosylin vastaan. Haaretzin mukaan elokuvassa ”saattaa olla suoranaisia vääryyksiä” ja ”se saattaa siirtää sympatiapisteet rikollisten puolelle”. Niin, rikollisiahan tarinassa oli ketkä? Mielestäni sekä palestiinalaiset terroristit että Israelin erikoisjoukot.

Knoppitietona vielä, että ainakin englanniksi translitteroituna operaation israelilainen nimi oli Mivtza Za'am Ha'el.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/4138021.stm

http://www.cbsnews.com/stories/2001/11/20/60II/main318655.shtml

http://www.fas.org/irp/eprint/calahan.htm

http://www.haaretz.com/print-edition/features/spielberg-could-be-on-the-wrong-track-1.163105